Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лихвите по новооткрити срочни депозити са достигнали рекордно ниско ниво

Средната лихва по новооткритите срочни депозити се е сринала под 3%. Това е рекордно ниско ниво за последните 10 години. Няма нищо странно в това, че в България лихвите по депозитите падат, категоричен е доктор Боян Иванчев – финансов експерт и преподавател по поведенчески финанси:

През последните няколко години лихвите на Европейската централна банка непрекъснато намаляват. Това е с цел да се стимулира кредитирането в рамките на ЕС. Целта на депозитните операции за вложителите е да запазят покупателната сила на парите си. При положение че лихвените нива в България са над инфлационните нива, всеки един вложител ще получи всъщност положителен реален лихвен процент.

Въпреки че лихвите по кредитите малко са се увеличили, с намаляването на тези по депозитите кредитен риск няма, убеден е Боян Иванчев.

Казусът КТБ също не е повлиял директно.

Причината за понижаването на лихвите по депозитите е това, че банките са свръхликвидни, твърди финансовият анализатор Десислава Николова.

Тя е категорична, че случаят с Корпоративна търговска банка е изиграл отрезвителен ефект върху поведението на вложителите.

Повече по темата можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна