Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческа първа победа за български тим в Шампионската лига, "Лудогорец" вкара в последните секунди на "Базел"

Йордан Минев вкара победния гол за "Лудогорец" срещу "Базел" в Шампионската лига
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Отборът на "Лудогорец" записа историческа победа за България в Шампионската лига, след като победи швейцарския "Базел" с 1:0 пред близо 35 хиляди зрители на Националния стадион "Васил Левски" в третия си мач от груповата фаза на Шампионска лига. Единствения гол вкара в 90-ата минута левият защитник Йордан Минев с удар от границата на наказателното поле. Националът получи топката на фланга, навлезе към наказателното поле и вкара с много премерен удар с десния крак. Гостите от "Базел", които играха без контузените си звезди Марко Щрелер, Валтер Самуел и Матиас Делгадо, понесоха нов удар още в 19-ата минута – директен червен картон получи Дие.

В 18-ата минута "Лудогорец" бе близо до попадение – Фабио Ешпиньо центрира, Марселиньо засече с плонж с глава, но вратарят на швейцарците спаси. Буквално секунди по-късно Дие бе изгонен за грубо влизане в краката на Козмин Моци. Гостите, които играха повече от 70 минути с човек по-малко, отговориха с удар на Емболо, но Владислав Стоянов спаси. До края на първата част шампионите ни упражниха териториален натиск, но до нещо по-сериозно пред вратата на Васлик не се стигна.

Съвсем логично с човек повече "Лудогорец" натисна своя противник през втората част и само отличните изяви на вратаря на швейцарците Васлик не доведоха до гол. Стражът на "Базел" отрази удари на Даниел Абало, Ешпиньо, Марселиньо и Михаил Александров. Трите най-чисти положения в края на двубоя пропуснаха появилите се като резерви Юнес Хамза, Върджил Мисиджан и Вандерсон. Все пак логиката възтържествува и Йордан Минев матира Васлик с прецизния си удар в последните секунди на мача. Статистиката показва, че това е първи гол на Минев за "Лудогорец" след трансфера му в тима от Разград преди 3 години.

Така ситуацията в групата на "Лудогорец" става изключително заплетена и е в полза на българския шампион, който може да се бори дори за второто място. Лидер с 9 точки е фаворитът "Реал" Мадрид, който тази вечер победи като гост "Ливърпул" с 3:0. На втора позиция е българският "Лудогорец" с 3, колкото имат още "Ливърпул" и "Базел", но нашите шампиони са с по-добра голова разлика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна