Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на седмицата ще се провеждат безплатни прегледи на деца в ортопедичната болница в Горна баня

Снимка: БГНЕС

От утре до петък ще се проведе благотворителна кампания на Института за семейна политика за профилактични безплатни прегледи на деца. Партньор в инициативата е специализираната болница по ортопедия в Горна баня. Няма нужда от предварително записване.

60% от децата в училищна възраст имат проблеми с костно-мускулната система. Почти 13% от тях на възраст между 7 и 9 години страдат от гръбначни изкривявания, които по-късно оказват влияние и на здравния им статус.

Инициативата коментира бившият социален министър и председател на Института за семейна политика Христина Христова в интервю за предаването "Преди всички":

От болницата са създали чудесна организация. Четири кабинета са отворили. В тях ще приемат децата най-добрите специалисти в България по ортопедия. Ще има и кинезитерапевт. Не е необходимо записване. Не е необходимо и да се носи никаква медицинска документация. Ще бъдат направени прегледи на всички. Ще бъдат насочени, ако имат нужда от лечение. Помолих лекарите в Горна баня да подготвят нещо, което да е практически полезно за детето и родителите му като например упражнения, които да могат да правят вкъщи или пред компютъра.

Средствата за тази кампания бяха частично набрани от продажба на картини на специалната изложба на Кеазим Исинов, която бе експонирана в двореца Врана през юни тази година.

Институтът за семейна политика ще продължи с безплатните профилактични прегледи за деца в рамките на инициативата „В помощ на детското здраве”.

Медийни партньори на благотворителната кампания за безплатните профилактични прегледи на деца са БНТ, БНР, Дарик радио и радио К2.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна