Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Давутоглу: Турция ще участва във военни операции само ако стратегията на водената от САЩ коалиция включва военни действия

Ахмед Давутоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция ще участва във военни операции само, ако стратегията на водената от САЩ коалиция включва и военни действия срещу сирийските правителствени сили. Това каза в интервю за ВВС турският премиер Ахмет Давутоглу. Засега въздушните удари на западните и арабските страни са насочени само срещу джихадистите в Сирия и Ирак.
 
Ако други страни - Америка, от Европа, искат да изпратят свои войски, Турция никога няма да каже "не". Но ако те не искат да изпращат сухопътни войски там, как могат да очакват, че Турция ще изпрати турски сухопътни войски, поемайки същия риск по нашата граница?

Така турският премиер Ахмет Давутоглу отхвърли обвиненията, че страната му не оказва достатъчна помощ на сирийските бунтовници за разгромяването на "Ислямска държава" в Кобане. Междувременно Турция ще засили обучението и въоръжаването на сирийските бунтовници в Кобане, каза още той.

Спасяването на Кобане е много важно, но не бива да забравяме, че Кобане е просто резултат от една много по-голяма и широко разпространена криза в Сирия, каза Ахмет Давутоглу - бившият външен министър на Турция, архитект на турската политика по отношение на Сирия и ярък опонент на президента Башар ал Асад.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени