Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Терзийски: Нашата система не е подготвена напълно за алтернативни доставки на газ

Мария Капон: Вицепремиерът Захариева дезинформира нацията

Снимка: БГНЕС

Вече има проблем с доставките на газ от Русия, налягането в тръбите е по-ниско и ако това продължи, България може да остане без синьо гориво. Това съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева, но уточни, че към момента положението е под контрол. Валентин Терзийски, заместник-председател на браншовата камара на енергетиците при БСК, обясни в предаването "Преди всички", че причините могат да бъдат технологични и политически: 

Още през средата на септември се получи съобщение от две големи германски енергийни компании, че имат намалено подаване на количества от Русия към Европа. Към края на миналия месец в Румъния се наложиха ограничения по реекспорт на природен газ. А от миналата седмица има такова усещане по направленията Турция, Гърция и България. Според мен това е политически ход за рестрикции спрямо връщането на газ към Украйна, не технологични причини. При всички случаи ще бъдем много потърпевши. Нашата система не е подготвена напълно за алтернативни доставки. По отношение на алтернативните горива, също не бих казал, че сме в добро състояние. С оглед на случващото се през последните месеци и вероятността от по-твърди мерки от страна на Русия, перспективите не са добри. Финансовият дефицит е голям проблем за всички дружества в системата на енергетиката. В частност и за основния доставчик  "Булгаргаз", дефицитът е огромен. Колегите от години изпитват затрудненияНищо чудно да стигнем до ограничаване на количествата горива, подавани към дружествата с оглед на двете обстоятелства намалените доставки отвън и огромния финансов дефицит в системата. 

Мария Капон, лидер на Единната народна партия, посочи, че няма никакви основания за притеснения в момента и коментира, че служебният кабинет, в лицето на вицепремиера Екатерина Захариева, подава стара информация за намалените доставки на газ. 
Става въпрос за стара информация. В момента, според нашите експерти, налягането е 34 бара. При положение че 38 бара е нормално, а при 28 бара налягане имаме навлизане в кризисна ситуация. Не мисля, че има проблем. По-скоро смятам, че служебният кабинет се разболя от един синдром и Екатерина Захариева разполага със стара информация. Така че няма никакви основания за притеснения в момента.

Вицепремиерът дезинформира нацията –
каза Капон.

Интервютата на Таня Милушева с Валентин Терзийски и Мария Капон можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна