Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търновалийски: Искането за нов дълг е продиктувано от политически цели, актуализация на бюджета не е нужна

Георги Търновалийски
Снимка: БГНЕС

В проекта за изменение на Закона за бюджета, който депутатите предстои да разгледат, се предвижда завишаване на разходите с 448,5 милиона лева, намаляване на приходите с 1,61 милиарда лева, увеличаване на дефицита от 1,8% до 4% от БВП, както и поемането на 4,5 милиарда лева нов дълг. В края на миналото Народно събрание тогавашният министър на финансите Петър Чобанов предложи актуализация на бюджета за 2014-а година, която не беше приета заради силния отпор на БСП тогава.

Позицията на левицата не се е променила, още повече че това, което се предлага, не отговаря на бюджетния подход и изискванията на Закона за публичните финанси, с който служебното правителство не се съобразява
, коментира в предаването "12+3" Георги Търновалийски, бивш заместник-министър на финансите в кабинета на Пламен Орешарски, а сега депутат от БСП:

Нека да анализираме и да дебатираме на база истинска информация, на база очаквано изпълнение на приходните администрации. Не може да решим, че 1 милиард няма да бъдат изпълнени и да поискаме от народните представители да подкрепят това предложение. Какво правим – приходните администрации няма да работят до края на годината добре, намаляваме им плана за приходите, министерствата искат да харчат, нищо че дефицитът е огромен, ще раздадем едни пари. Аз съм съгласен, че в много от предвидените разходи - средствата са нужни, но нека да бъде ясно къде отива публичният ресурс.


Според Георги Търновалийски държавата не може да си позволи нов дълг от 4,5 милиарда лева, от които 2 милиарда се предвиждат за оказване на ликвидна подкрепа за КТБ:

Има вариант авансово банките да направят вноски във Фонда
(бел. ред. - Фонд за гарантиране на влоговете), има вариант Фондът да поеме дълг и да бъде само с гаранция. А и в крайна сметка не е решено окончателно какво се случва с КТБ. Аз не виждам как този дълг ще бъде гласуван и усвоен от това правителство до края на годината. Според мен това е невъзможно. С това се цели нещо чисто политическо – да се покаже, че държавата има нужда и в един следващ бюджет да се предвиди наистина такъв огромен дълг, който ще бъде харчен от друго правителство, а не от служебното.

Депутатът заяви, че позицията му винаги е била, че още в началото на кризата с КТБ е трябвало да бъдат предприети мерки. Според него колкото повече време минава, банката се отдалечава от възможностите за спасяване. Той каза още, че няма да я спаси и внесеният законопроект.

По думите му законопроектът за КТБ, внесен от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски, е пиар акция:

Цели се да бъдат извадени на светло хората с депозити и хората с кредити в банката. Това е една информация, която обществото ще получи, но няма да помогне на банката и не решава казуса КТБ.


Георги Търновалийски заяви, че личното му мнение е, че трябва да падне банковата тайна.

Цялото интервю с Георги Търновалийски можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна