Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ивайло Дичев: Борисов може да разчита на сговорчивостта на партиите, те нямат пари за нови избори

Снимка: БГНЕС

Нашите политици не знаят накъде искат да вървят и в това се състои основният проблем за съставянето на правителство, коментира в предаването "Нещо повече" проф. Ивайло Дичев. Според него дясно правителство у нас може да се създаде:

В момента, в който правим дясно правителство, се оглеждаме и гледаме кои партии имат десни програми. Това са ГЕРБ, Реформаторският блок и ДПС. Няма как да минем без ДПС. Спомняте си миналото управление ДПС спря желанието на БСП да промени плоския данък. Това е една партия с много дясна ориентация. Към тях можеше да се включи и това, което остана от "България без цензура". Вторият вариант е правителство, което ще се заеме със строителство на магистрали, АЕЦ "Белене", газопроводи. Тогава е друга конструкцията – ГЕРБ, БСП, АБВ, може би някоя от патриотичните формации. В момента, в който знаем накъде вървим, можем много лесно да съставим правителство. Бедата е, че политиците тръгват от друго – кой кого мрази, кой с кого се е скарал, кой кого подозира и нещата стават съвършено безумни.


Проф. Дичев смята, че правителство ще бъде съставено:

Ще има някаква сговорчивост, но тя ще бъде около минимални неща. Ако някой разчита, че някакви големи реформи ще направят, трябва да го забрави. Мисля, че основното тук е да се закрепи малко положението, кризата с банката, кризата с газа, със зимата, с Русия. Да прескочим този труден период с едно, ако не програмно правителство, то поне правителство, изградено от вторите хора в партията. Ако Борисов извади напред някой приемлив, спокоен човек като Румяна Бъчварова например, това би било чудесно и приемливо за всички. Без много претенции, без много амбиции да изкараме до следващите избори. Бойко Борисов може да разчита на сговорчивостта на партиите, защото те нямат в момента пари за нови избори.

Цялото интервю с проф. Ивайло Дичев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна