Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Ковач свири за рождения ден на фестивала "Аларма Пънк Джаз" в Първо студио на БНР


Световноизвестният композитор, саксофонист и мултимедиен артист Борис Ковач е в София заедно с инструменталния New Ritual Quartet за концерт, посветен на шестия рожден ден на фестивала "Аларма Пънк Джаз" на програма "Христо Ботев" на Българското национално радио.

В Първо студио днес от 21.30 часа ще прозвучат премиерно камерни творби на маестро Ковач, а през втората част на музикалното събитие публиката ще се наслади на нови аранжименти на познати авангард-фолк и джаз произведения, създадени през последните две десетилетия.

Ключова фигура не само за балканската, но и за европейската сцена Борис Ковач продължава да изненадва с новите си музикални идеи, вдъхновени от родната му Войводина, които надхвърлят държавните граници и носят послания.

В репертоара на инструменталния квартет Ritual Nova влизат творби, както от различните периоди от творчеството на Борис Ковач (от Ritual Nova Ensemble, през "ЛаДаАБа Оркест" до "Ла Кампанела"), така и произведения с типичното за композитора преплитане на интимност и грандиозност. В състава освен Ковач участват още Слободанка Стевич (пиано), Синиша Мазалица (контрабас), и синът на композитора - Лав, който е настоящият барабанист на квинтета "Ла Кампанела".

За емигрантството, войната и бомбардировките над Сърбия, оставили отпечатък върху творчеството на Борис Ковач, както и защо за него е важен домът, пътят и търсенето на човешката същност чуйте в интервю на Валерия Николова с Борис Ковач - специално за "Хоризонт до обед".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна