Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предглед на печата

"Амин за КТБ", пише в червено на първата си страница СТАНДАРТ.

ТРУД обобщава водещата новина от парламента: "Решено: фалит на КТБ до седем дни. Плащанията на гарантираните депозити започват не по-късно от 5 декември. Финансовото министерство очаква акционери и вложители да заведат дела срещу държавата“, пише изданието.

"Дефицитът в хазната надхвърли позволения лимит за тази година“, съобщава СЕГА. "Общият минус в края на септември вече възлиза на 1,48 милиарда лева“ при заложени 1,47 милиарда за цялата година, пояснява вестникът.

Националната електрическа компания обяви вчера небивала загуба за първите девет месеца на тази година от 425 милиона лева. Тя е почти четири пъти по-голяма от отчетената за същия период на миналата година, отбелязва ПРЕСА. Като основни причини за небивало тежкото финансово състояние се посочва ценообразуването от август 2013 до юли тази година и тежките задължения за изкупуване на зелена енергия и ток от топлофикациите.

"Вдигат само най-големите пенсии от 1 юли догодина“, обявява в заглавие 24 ЧАСА. "Само най-големите пенсии, които в момента са ограничени до 840 лева на месец, със сигурност ще бъдат увеличени. Това става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание, на което финансовият министър Румен Порожанов е докладвал рамката на бюджета за следващата година. Швейцарското правило, което предвижда увеличение на пенсиите с по 50 процента от инфлацията и ръста на средния осигурителен доход, няма да сработи заради дефлацията“, обяснил Порожанов, цитиран от 24 ЧАСА.

Българският лекарски съюз ще поиска увеличение на здравните вноски с 1 процент, пишат СТАНДАРТ и СЕГА. Медиците настояват за промени в осем клинични пътеки, а също и за бюджетна рамка на Националната здравноосигурителна каса за 2015, която да бъде поне колкото сумата за отчетената дейност през тази година.

Печатните издания отразяват и продължаващите преговори за коалиционно правителство. "Борисов даде ултиматум на Реформаторския блок - до понеделник да подпишат споразумение или избори“, съобщава 24 ЧАСА. ПРЕСА също цитира лидера на ГЕРБ: "Ако не се разберем, в сряда връщам мандата“. "Министерски кресла спъват коалицията“, пише ТРУД под наслов, че нов тур от преговори ще има в неделя. "Засега“ реформаторите искат четири ведомства: на външните работи, правосъдието, земеделието и здравеопазването. ГЕРБ може да отпусне място от своята на квота на АБВ, твърди ТРУД.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна