Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните от АТИС ще се борят заедно срещу корупцията

Пекин Тянанмън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страните от Азиатско-Тихоокеанския регион се споразумяха да създадат мрежа за борба с корупцията, съобщи Би Би Си. Целта на мрежата, предложена от Китай, е обмен на информация, с която да се противодейства на корупцията.

Американският секретар Джон Кери приветства решението като "голяма стъпка напред": Корупцията не само създава несправедливо игрище, не само покварява икономическите връзки, но корупцията отнема на хората от всички държави вярата, че системата може да работи за всеки. Първият американски дипломат подчерта колко е важно държавните системи да са прозрачни и надеждни.

Освен това страните от организацията Азиатско-Тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС) се договориха да придвижат работата по споразумение за свободна търговия в района, предаде ДПА.

АТИС е създадена през 1989-а г. като инструмент за мирно решаване на икономически, социални, екологични и други проблеми в Азиатско-Тихоокеанския район. В организацията членуват 21 страни, сред които Русия, САЩ, Австралия, Канада, Китай, Япония, Малайзия, Филипините и Южна Корея.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна