Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 25 години от падането на Берлинската стена

| обновено на 09.11.14 в 10:52
Хеликоптер пренася парче от Берлинската стена в Берлин, Германия (15-и юли 2010-а г.)
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Днес е кулминацията на честванията, посветени на 25-годишнината от падането на Берлинската стена.

Социологическата агенция "Алфа Рисърч" представя резултатите от проучване за равносметката на българското общество от началото на демократичните промени.

Изследването е част от инициативата "25 години свободна България", която се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

В германската столица днес е кулминацията на тържествата за 25-годишнината от падането на Берлинската стена.
От обяд до късно през нощта ще има всенароден празник пред Бранденбургската врата. 

В отбелязването на годишнината ще участват канцлерът Ангела Меркел, президентът Йоахим Гаук, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. 

Очаква се да присъстват бившите президенти на Полша и на бившия Съветски съюз Лех Валенса и Михаил Горбачов

След Обединението германците плащат добавка от над 5% по данъка върху доходите, т.нар. "данък солидарност" за възстановяването на източните провинции. Около 15 млрд. евро годишно извън държавните инвестиции. На историческата годишнина обаче сметките не са важни. Преобладават спомените и вълненията за деня, в който падна Стената. Тогавашният външен министър на Федерална Република Германия Ханс-Дитрих Геншер заяви: Канцлерът Хелмут Кол и аз бяхме на официално посещение във Варшава, когато получихме невероятната новина. Беше ясно, че трябва да прекъснем посещението и да заминем за Берлин.

35-годишната по това време Ангела Меркел е физик в Източногерманската академия на науките:

Както всеки четвъртък бях на сауна с една приятелка и имах предчувствие, че нещо ще се случи. Когато излязохме, хората вече се стичакаха към граничния пункт, близо до който живеех. И аз минах границата за кратко и беше невероятно.

Франц Бекенбауер, в онзи момент треньор на западногерманския национален отбор по футбол:

Предстоеше ни решаващият мач в Кьолн срещу Уелс, който трябваше да спечелим, за да се класираме за световното първенство в Италия. По това време в ГДР вреше и кипеше и в решаващата седмица за подготовката ни падна Стената. По цял ден седяхме пред телевизорите и никой не се интересуваше от мача.

Според проучване, направено наскоро, само 13 на сто от жителите на някогашния Източен Берлин смятат, че падането на Стената и Обединението на Германия са им донесли повече негативи, отколкото ползи.


Целия документален разказ на Маргарита Шапкарова чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна