Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Двете тефтерчета на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов с указания кой да бъде "ударен" и кой "оправен" са изчезнали, съобщава "Труд". Тефтерите били откраднати от личния автомобил на вещото лице, което трябвало да им направи графологична експертиза, включително и на записаните в тях инициали И.Ф., Ц.Ц. и Б.Б. На първа инстанция Златанов бе осъден на 3 години и половина затвор. Според запознати изчезването на тефтерчетата и липсата на заключение по назначената експертиза могат да сринат делото, което ще се гледа в Апелативния съд на 20-и ноември, отбелязва още по темата изданието.

Вестникът помества и информация за "пореден фалстарт на процеса за източените 13 милиона лева от САПАРД". Този път процесът не тръгна, тъй като основният подсъдим Марио Николов и съпругата му Марияна не са получили препис от обвинителния акт, сочи "Труд". Николов получи 12 години затвор на първа инстанция през 2010-а година.

"Капитал дейли" пише за "съмнения за манипулации" около избора на съдия по делото за несъстоятелност на Корпоративна търговска банка. Определянето на съдия Калина Илиева стана "на тъмно" въпреки искането на съдебни репортери да присъстват на процедурата. Липсва и протоколът за избора й, отбелязва вестникът.
"Капитал дейли" твърди също, че преди дни БНБ е подновила тайно списъка на лица, от които Фондът за гарантиране на влоговете може да подбере синдиците за КТБ.

Актуализацията на бюджета, планирана от новия финансов министър, е водеща тема за няколко издания. "Преса" извежда заглавието: "Министър Горанов свива разходите със 170 милиона лева".

"Кабинетът "Борисов" започва с орязване на разходи на министерствата", пише по темата вестник "Сега". Става дума за 51 милиона лева, поискани от служебния кабинет за допълнителни разходи. Без извънредни субсидии ще останат транспортното, военното и културното ведомство, а допълнителната субсидия за Държавен фонд "Земеделие" ще бъде орязана от 92 на 70 милиона, съобщава още "Сега".

Целта на икономиите е бюджетният дефицит да остане под 3 милиарда, пояснява "24 часа".

"Задава се тежка битка за европарите в оставащите двадесет дни до края на ноември. Това е последният срок, в който България може да се пребори 2015-а да не е нулева година за финансирането ни от Брюксел", предупреждава регионалният министър Лиляна Павлова в интервю за вестник "Стандарт".

България е на минус с 5,8 милиарда лева във външната си търговия, показват предварителните данни на националната статистика за вноса и износа до края на септември, цитирани от "Монитор". В сравнение със същия период от 2013-а външнотърговското салдо се е влошило с 870 милиона. Износът ни за Украйна през последните девет месеца е спаднал с 65 процента, сочи "Монитор".

ГЕРБ внася утре първия си законопроект: вадят дирекция "Борба с организираната престъпност" от ДАНС, съобщава "24 часа". "За това имаме подкрепата на повечето парламентарни групи", твърди пред вестника бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Правомощието на президента да назначава главния секретар на МВР ще бъде възстановено. ГЕРБ и Реформаторският блок планират държавният глава да назначава и шефа на ДАНС, пише "24 часа".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна