Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Хасърджиев: Лекарствената политика в България е на едно от най-ниските нива в ЕС

Снимка: БГНЕС

Анализ на лекарствената политика в България с цел изготвянето на предложения, противодействащи на корупционни практики ще представи Центърът за превнеция и противодействие на корупцията - БОРКОР. Д- р Станимир Хасърджиев каза в предаването "Преди всички", че е необходима промяна в лекарствената политика.

Сравнено с всички други европейски държави, лекарствената политика в България остава на едно от най-ниските нива. У нас достъпът до лекарствена терапия е доста затруднен за пациентите. Лекарствата много късно влизат в нашата държава. Минават между две до четири години.

Другият проблем е, че доплащането от джоба на пациента е най-високото като процент от целия ЕС. Факът, че хората трябва да доплащат за лекарства често ги отказва от лечение, което влошава всичките ни показатели в здравеопазването. Наболели проблеми, които трябва да намерят отражение в цялостната здравна политика през следващите месеци. Надявам се политиците да намерят идеи, ние сме готови да съдействаме. Дали обаче те ще намерят воля и най-вече средства, предстои да видим. Друг проблем - административната процедура, за да се отпусне лекарство, е изключително тежка и тромава. Категорично има практики, които не са редни и пречат на системата. Може би липсата на регулация относно предписването на лекарства, това е порочна практика, която се осъжда в цял свят. Като тръгнем оттук, можем да стигенм далеч по-навътре в нещата, които дават предпоставки за корупция.

Чуйте разговора от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна