Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС ратифицира Конвенцията за основаване на Европейски университетски институт

Снимка: БГНЕС

Народното събрание ратифицира Конвенцията за основаване на Европейски университетски институт, подписана преди 42 години във Флоренция. Така българските студенти ще могат да се обучават и да провеждат научноизследователска дейност в областта на обществените и хуманитарните науки.

Българските студенти ще имат възможност да се обучават в Института в едногодишна магистърска програма в областта на правните науки, докторски програми, научни изследвания по история, цивилизация, икономически, политически и правни науки. 

С присъединяването към конвенцията всяка държава изрично поема отговорността да признава дипломите, издадени от Европейския университетски институт. Разходите по присъединяването на страната ни към конвенцията за основаване на Института се осигурява в рамките на бюджета на образователното министерство за съответната година. Предвидената годишна вноска към института, която България трябва да внася, е в размер на 82 хиляди евро. Отделно ще се заплаща допълнителна такса в зависимост от броя на докторантите.

Конкурсът за прием за обучение в Европейския университетски институт се провежда във Флоренция. Досега 21 от страните-членки на ЕС са подписали конвенцията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна