Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Химията във Видин към днешна дата работят около 600 души

Ще спре ли работа "Видахим" АД

Свършиха въглищата на ТЕЦ-а, а производството на ток е основно приходно перо за дружеството

4
Топлоцентралата на Видахим АД Видин
Снимка: Радио ВИДИН

Съществува голяма вероятност най-голямото видинско предприятие "Видахим" АД да спре работа от утре 13-и ноември. Председателят на Съвета на директорите на "Видахим" и консултант по управлението Севдалина Димитрова потвърди новината:

Защото НЕК има много големи задължения към нас и не ни е плащала много отдавна. Задълженията се трупат всеки ден. И нямаме пари да си купим въглища.

Не говорим за освобождаване на работници, засега каза още Севдалина Димитрова. И не отрече, че забавените плащания пречат на дружеството да функционира нормално. Според наети в предприятието, по същата причина напоследък не им се изплащат навреме и трудовите възнаграждения. Във "Видахим" към момента са на работа около 600 души.

През последните два месеца има освободени съобщиха на 29-и октомври от Бюрото по труда във Видин.
 
За момента нямаме обявено масово съкращаване. Нямаме информация и никой не ни е уведомил. Има слухове, че Химкомбинатът ще прави съкращения. Бройката не знам. Само слухове са това. В разговор с тях стана ясно, че още уточняват бройките на хората, които ще бъдат съкратени. Но то не е масово съкращение, защото при нас се отчита за такова, ако е над 50 човека. Но извън статистиката ние го отчитаме като масово, защото за града си е много. Официално нямаме уведомление съгласно закона, което в едномесечен срок да ни уведомят и да обявят категории, списъци на длъжности, в какви сфери и т.н., засега нямаме нищо, така Милчо Цоков, директор на Бюрото по труда Видин, отговори на запитването на Радио Видин.

Причината за затваряне на "Видахим" е, че НЕК дължи на дружеството близо 19 млн. лв. и то не може да купува въглища и да плаща заплати, заяви изпълнителният директор на дружеството Цветомир Лещарски, който говори пред журналисти след откритото заседание на ДКЕВР, по процедура за актуализация на цените днес (цитиран от economic.bg).

Утре спираме производството на ток и индустриални гуми, заяви още Лещарски пред комисарите от ДКЕВР. Производството на ток е основно приходно перо за компанията. В момента във "Видахим" се продават единствено специализирани индустриални гуми, и то в малък обем.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна