Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Цонева: Институциите в България не могат да наложат и гарантират правов ред

Снимка: БГНЕС

Това, което се случва, е поредната демонстрация за това, че институциите в България не могат да наложат и да гарантират правов ред. Това заяви в предаването "Нещо повече" Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда в коментар за изчезналите тефтерчета на Филип Златанов.

Едва ли, след като гражданите чуха умопомрачителните интервюта по медиите, които даде експертът, от чиято кола са откраднати или изчезнали тефтерчетата на Филип Златанов, едва ли изобщо може да се създаде впечатление, че това е обяснение, което може да бъде прието за релевантно. Толкова важни документи, толкова съществени веществени доказателства по дело с изключителен обществен интерес да бъдат изгубени по този начин – това е не само неприемливо, а граничи с мащабите на колосален скандал. Убеждението на всички е, че именно в тези тефтери се съдържа част от пътната карта на политическата корупция в България и на мащабна търговия с влияние.

Действително от това, което ние сме виждали като копия, някои от медиите публикуваха страници – в страниците на тези бележници се съдържат не само инициалите, които тогава прокуратурата акцентира и показа, а и името на Делян Пеевски. Тези страници, ако не бъдат прочетени, ако ние се съгласим те просто да изчезнат от колата на един, според мен слабо адекватен към ситуацията експерт, означава като общество да се съгласим с арогантността, която задкулисието демонстрира.

След една година протест някой да има очакване, че гражданите ще се съгласят с толкова плитки схеми, според мен е израз на неадекватност, каза още Антоанета Цонева.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Антоанета Цонева чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна