Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Труд" цитира „реформатора“ Радан Кънев в голямо заглавие на първа страница: „Необходима е лустрация на агентите от ДС“. Според Кънев реформите в правосъдието, ДАНС и МВР минават през отстраняването на сътрудници от службите.

„Не е шега, не е метафора: вирус покоси съдебната система“, обявява "Преса". Хакери „отвличат“ информация от служебните компютри на магистратите и след това искат откуп. Висшият съдебен съвет предупреди всички магистрати да спрат достъпа до интернет. За кибератаката е сезирана и ДАНС, пише вестникът.

Вестниците съобщават за възстановяването на плащанията от Европейския съюз по Оперативна програма „Околна среда“.

„Европейската комисия извади от фризера 800 милиона лева за България“, пише "Монитор".

"Преса" поставя информацията под наслов „Доверие за 800 милиона“ до снимка и цитат на премиера Бойко Борисов.

"Сега" уточнява: „Очаква се Брюксел да възстанови на България до края на годината 470 милиона лева, платени авансово за сметка на държавния бюджет.“ Не е ясно кога ще бъдат възстановени другите 330 милиона, но ако това стане, ефектът върху размера на дефицита по държавния бюджет ще бъде чувствителен, сочи изданието.

„Размразяването на европарите ще даде възможност за завършване на големи екопроекти в седемдесет града, съобщава "24 часа", цитирайки министъра на околната среда Ивелина Василева.

Активите на Корпоративна търговска банка са се стопили почти три пъти от поставянето на банката под специален надзор, пише "Труд", цитирайки отчет на квесторите. Към края на септември активите на КТБ са били 2,57 милиарда лева при 6,74 милиарда в началото на годината. От размера им зависи колко средства ще бъдат осребрени в производството по несъстоятелност, а оттам и доколко ще бъдат удовлетворени необезпечените кредитори на банката, сочи изданието.

Няма да има коледни добавки за пенсионерите, пише "Дума", цитирайки финансовия министър Владислав Горанов. Вестникът помества и коментар със заглавие „Дянковщината се завръща“. Въпросът предизвика „разнобой в кабинета“, пише "Труд", като цитира отговора на социалния министър Ивайло Калфин във вчерашното му интервю за БНР. "Преса" призовава двамата министри да се разберат „най-напред“ и тогава „да приказват по медиите“, защото въпросът засяга над два милиона българи.

„Държавата капитулира още преди истинската зима“, пише "Сега" във водещото си заглавие. „Регионалното министерство и пътната агенция признаха, че ситуацията е критична - няма пари, нито техника, нито нови договори за почистване на снега“, отбелязва вестникът, цитирайки министър Лиляна Павлова и шефа на агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров.

„Въпреки липсата на пари и договори с почистващи фирми, ловят снежинки в триста точки на страната. Хвърлят 200 хиляди тона сол, пясък и луга при първия сняг“, уверява "Монитор".

Повечето издания публикуват на челните си страници снимки на Кубрат Пулев и Владимир Кличко преди двубоя им тази нощ за титлата на Международната боксова федерация.

Мачът между Кобрата и Стоманения чук тази нощ ще събере 100 милиона телевизионни зрители, пише "Стандарт". Сблъсъкът ще бъде излъчван пряко от 150 телевизионни канала. Аудиторията ще бъде рекордна за наш спортист, отбелязва вестникът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна