Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ислямска държава" разпространи запис с нова екзекуция

| обновено на 16.11.14 в 13:12
Джихадистката групировка "Ислямска държава" твърди, че е екзекутирала американския хуманитарен работник Питър Касиг като предупреждение към Съединените щати, съобщи Франс прес. Екстремистката групировка разпространи видеозапис с маскиран боец, който стои до човешка глава и твърди, че е на обезглавения Касиг.

В петнайсетминутното видео са показани и екзекуциите на 18 мъже, идентифицирани като пилоти и офицери от сирийската армия. Автентичността на записа все още не е потвърдена.

Касиг, известен и с името Абдул-Рахман, е американски хуманитарен работник, пленен в Сирия миналата година. През октомври "Ислямска държава" разпространи видеозапис с екзекуцията на британеца Алън Хениг, който завършваше със заплаха за живота на Кесиг.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че е ужасен от "хладнокръвното убийство" на Касиг. "Ислямска държава" отново показа мерзостта си, подчерта британският премиер.

Френският премиер Манюел Валс също осъди екзекуцията на Касиг и сирийските войници, които окачестви като "варварски акт", и потвърди решимостта на страната си да действа срещу групировката.

По-рано главнокомандващият американските сили генерал Мартин Демпси направи изненадващо посещение в Ирак, по време на което заяви, че ситуацията започва "да се обръща" срещу "Ислямска държава". Според Демпси ръководената от Съединените щати коалиционна операция срещу джихадистите е показала, че не е невъзможно групировката да бъде спряна. Въпреки това генералът прогнозира, че битката с терористите ще продължи години.

В същото време президентът Барак Обама заяви по време на срещата на Г-20, че няма вероятност за споразумение с Дамаск за обща борба срещу "Ислямска държава". Американският президент заяви, че не вижда политическо решение на гражданската война в Сирия и администрацията му няма да променя военната си политика спрямо страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна