Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Определиха банките, които ще изплащат гарантираните депозити от КТБ

| обновено на 24.11.14 в 18:43
Снимка: capital.bg
Фондът за гарантиране на влоговете оповести имената на деветте банки, през които от 4-ти декември ще бъдат изплащани гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка. Това са ДСК, Обединена българска банка, Пощенска банка, Райфайзен банк, Алианц банк България, Уникредит Булбанк, Централна кооперативна банка, СиБанк и Първа инвестиционна банка.

Гарантирани са сумите до 196 000 лева плюс натрупаните лихви, като влоговете в чуждестранна валута ще се изплащат в лева по курса за деня. В определения им банков офис вложителите трябва да представят лична карта или удостоварение за регистрация по БУЛСТАТ за фирмите. На място ще трябва да се попълни декларация по образец. Парите могат да бъдат получени до пет години от началото на изплащането.

Разпределението откъде вложителите с гарантирани депозити в Корпоративна търговска банка могат да вземат парите си е по последната цифра от единния граждански номер или по БУЛСТАТ за фирмите. Всички, чието ЕГН или БУЛСТАТ, завършва с нула, трябва да посетят клон на ДСК; ако в края на номера е цифрата едно, обслужваща е Обединена българска банка; хората или фирмите, чието ЕГН или БУЛСТАТ завършват на две, трябва да посетят офис на Юробанк, известна още като Пощенска банка; с три - на Райфайзен, с четири - на Алианц; ако ЕГН-то или БУЛСТАТ-ът завършват на пет или шест, обслужващата банка е Уникредит Булбанк; при последна цифра седем, вложителите могат да посетят офис на Централна кооперативна банка, а при осем - офис на СиБанк; всички с последна цифра девет и чуждестранните лица трябва да се обърнат към Първа инвестиционна банка.

От фонда за гарантиране на влоговете припомнят, че вложителите разполагат с няколко възможности:

- да си открият сметка в обслужващата банка и да оставят сумата на влог в нея;

- да наредят превод на сумата по посочена сметка в друга банка или да изтеглят парите в брой.

Първият превод на сумата или откриването на сметка в обслужващата банка е безплатно, ако е направено през системата БИСЕРА. Това са суми до 100 000 лева. Всички останали се правят през системата RINGS и ще струват по 12 лева. 

Ако сумата се тегли в брой, трябва да се плати определена тарифа, която е публикувана на сайта на фонда и е еднаква за всички банки. За сумите до 3000 лева тя е 3 лева, а за останалите има и допълнителен процент върху сумата. Важно е да се знае, че ако се направи предварителна заявка за теглене в брой над 3000 лева, ще струва по-евтино.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна