Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Бойков: Част от неизплатените от държавата суми на строителите могат да се загубят

Снимка: БГНЕС

Перспективите в строителството зависят от перспективите на страната. Ако вървим с растеж в бюджета, ще има растеж и в строителството. За съжаление, има негативни тенденции главно по отношение на чуждите инвестиции, които 70% са за строителство. В бюджета няма предвидени средства за капитално строителство и останахме само на европейските програми, а там има критични моменти, каза изпълнителният директор на Камарата на строителите Иван Бойков в интервю за предаването "Преди всички".

По официални данни държавата дължи на строителите вече към 1,3 млрд. лева:

Лошото е, че част от тези суми могат да се загубят, ако не се платят до края на годината, и ситуацията е доста тревожна. Има доста неща, които трябва да се плащат, а това се отразява и на самото строителство. В края на сегашния програмен период изтичат сроковете на много обекти. Има сключени договори за над 3 млрд., които трябва да се изпълняват до края на следващата година и са доста тежки нещата по отношение на плащането.

Бойков съобщи, че има вече готови проекти за стратегически инфраструктурни проекти:

Има обекти, които трябва да се изпълняват, по водите. Ние там сме много изостанали. Сигурно ще продължим на части, защото изпускаме срокове, които са подписани с договора за присъединяването.

По отношение на новия Закон за обществените поръчки, Бойков каза:

Проблемите в България са и в европейската част на ЕС. Доколкото разбирам, нов закон се пише, но за съжаление, някъде се пише. Ние не знам къде. Не сме се включили в този процес.

Във връзка с информация, че държавата няма да плаща на фирми длъжници, той каза:

Най-големият длъжник е държавата. Ние сигурно сме длъжници в ДДС, но мисля, че този въпрос ще го разрешим с финансовия министър при една бъдеща среща.

Цялото интервю на Таня Милушева с Иван Бойков чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна