Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в страната: Жълт код за опасност от валежи, покачване на речните нива и затворени пътища

| обновено на 03.12.14 в 11:49
Снимка: БГНЕС

Валежи до 30 литра на квадратен метър налагат жълт код за опасност в седем области Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Пловдив, Смолян и Пазарджик. Очаква се покачване на реките в тези райони, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

В Ямболско са паднали 25 литра на квадратен метър дъжд.

Около половин метър остава до преливането на река Тунджа край Елхово. В момента водният стълб там е с височина от 3,46 метра при критични 4 метра. Повишено е нивото и край Ямбол, където тази сутрин са отчетени 3,43 метра при критични за града 6 метра.

За последното денонощие в региона са паднали между 15 и 33 литра на квадратен метър, но повишеното ниво на реката не се дължи на дъжда, а на източването на язовири по горното течение на Тунджа.

В Ямболска област има 31 потенциално опасни язовира, които са под непрекъснато наблюдение. Засега няма опасност от преливане на водоеми и скъсване на диги. За да се освободи допълнителен обем, от снощи е започнало изпускането на най-големия язовир в областта - язовир "Малко Шарково".

Заради продължаващите дъждове е затворен пътят Бургас - Лозово - Долно Езерово. Повишени са водните нива главно в община Приморско. В община Сунгурларе има залят мост. Пристанище Бургас е затворено за маневри заради силния вятър.

Пети ден остава ограничението на пътя Добрич - Генерал Тошево заради преобърнат руски тир, натоварен с 25 тона домати. Ромите от съседното село са наети да прехвърлят товара и след което пътят ще бъде отворен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна