Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на рублата след сигнали от Руската централна банка, че е готова за нови интервенции

В началото на днешната търговия в Москва рублата опитва плаха стабилизация спрямо долара и еврото, тъй като пазарните участници акцентират на изявление на Руската централна банка, според което тя остава в готовност да интревенира на валутния пазар, за да защити слабата местна валута. Има покриване на част от "къси" позиции в рубли и с оглед предстоящото по-късно днес ключово обръщане към нацията на руския президент Владимир Путин.

Сега рублата поскъпва с 0,6% спрямо долара към ниво от 52,81 рубли и с 0,9% спрямо еврото към 64,97 нивото, парирайки малка част от вчерашната си поредна обезценка с около 2 процентни пункта.

Рано сутринта Руската централна банка направи специално изявление в което посочи, че нивата на валутна обмяна на рублата се различават значително от фундаментално оправданите нива.

РЦБ също така повтори готовността си да интервенира на валутния пазар, за да защити рублата въпреки нейното решение през ноември за "свободно плаване" на местната валута.

С оглед подновения през последните дни срив на рублата, в понеделник РЦБ проведе интервенция, продавайки 700 млн. долара. Преди малко банката обяви, че във вторник не се намесвала на валутния пазар, но според търговци тя е провела нова интервенция в сряда, вероятно също в размер на около 700 млн. долара.

В същото време руският фондов пазар отваря разнопосочно, като деноминираният в долари индекс RTS се повишава с 0,7%, докато индексът MICEX, деноминиран в рубли, се понижава с 0,3%.

Днес вниманието на финансовите пазари в Москва ще бъде насочено към важното годишно обръщане към нацията на руския президент Путин (от 12:00 ч.), което ще се следи от инвеститорите като индикатор за неговите бъдещи политически намерения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени