Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кварто квартет" представя Beethoven For Friends

Quarto for Friends

Тази година традиционния си декемврийски концерт Happy Birthday, Beethoven "Кварто квартет" преименуват на Beethoven For Friends и го посвещават на своя голям приятел - поета и бард Светослав ГеоргиевСлави, който ни напусна на 24-ти септември 2014-а г.

Концертът ще бъде в камерна зала "България" на 16-и декември от 19 часа.

Програмата включва два от шедьоврите на Лудвиг ван Бетовен. Специален гост на концерта ще бъде актьорът Стойко Пеев, който ще рецитира няколко от прекрасните стихотворения на Светослав Георгиев Слави.

"Голяма фуга" Бетовен пише в последните години на  живота си и първоначално е замислена от него като финал  на квартета оп. 130, но композиторът решава да замени финала на този квартет с по-кратка част, а фугата превръща в самостоятелен квартет опус 133.

Другото произведение в програмата е Струнен квартет №15, оп. 132 една легендарна творба, с която камерният жанр се гордее и с която Бетовен още веднъж потвърждава своя талант и гениалност. Отново написана в късните години на Бетовен във време, в което композиторът е преминал през тежко заболяване. В тази връзка той озаглавява третата част на квартета "Благодарствена песен до Бог за изцеление, в лидийски лад".

Бетовеновите квартети ще звучат в изпълнение на "Кварто" музикантите: Иван Пенчев (цигулка), Светлана Станчева (цигулка), Татяна Тодорова (виола) и Димитър Тенчев (виолончело).

Спомен за Слави:

Слави е все още сред нас. И винаги ще бъде сред нас – преди концертите ни във фоайето на зала "България" разговарящ с хората около себе си, сред публиката в залата, зад сцената поздравявайки ни сърдечно. След концерт в любимото заведение, в което толкова пъти сме обсъждали идеи, или просто сме говорили непринудено за нещата от живота... и там още ни се причува неговия глас... – споделят музикантите от "Кварто".

Светослав Георгиев – Слави е роден на 10 февруари 1957 г. в Хасково. Поет и писател, публицист и журналист с много публикации в специализираните издания, периодичния печат и електронните медии, главен мениджър на СБП. Автор и водещ на телевизионни и радиопредавания. От 2008-а е автор и водещ на предаването за литература "Часът на думите", което в момента е едно от най-слушаните предавания по програма "Христо Ботев" на БНР. Известен български бард – един от основоположниците на движението "Поети с китара" у нас. Автор на три стихосбирки: "Сезон за раздели", "Поне веднъж" и "Два куфара спомени" – поетичен албум в съавторство с художника Владимир Пенев. Превеждан е в Сърбия, Русия, САЩ, Испания, Кипър. Постоянен член на международното жури на Световния фестивал на поезията в Нови Сад. Член е на СБП. Отива си от този свят на 24-ти септември 2014-а.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени