Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин търси средства за анимационен сериал, базиран на българската митология и фолклор

Част от героите в сериала
Снимка: goldenappleseries.com

Анимационен сериал с 24 епизода по 24 минути цели да наблегне на положителните аспекти на българския манталитет, фолклор и народопсихология.

Това каза за предаването "Преди всички" аниматорът Димитър Петров, който е автор на проекта. Петров е работил в европейското студио на Cartoon Network, а за "Златната ябълка" е поканил голям чуждестранен екип, сред който и хора от екипа на Disney.

Сюжетът е една история, с която всеки може да се идентифицира, но поставена в този екзотичен свят, базиран на българската митология и фолклор. Разказва се за 14-годишната Вихра, която търси златната ябълка, за да предотврати война между горските духове и същества и хората в нейния роден град.

Голяма част от сюжета е написан, разработен е и визуалния стил на филмчето. В момента се търсят инвеститори и разпространители. Няколко къси клипчета ще бъдат пуснати през януари, допълни Петров:

Това е проект с двойна кауза. От една страна, искаме да създадем интересен продукт, който да ни показва по готин начин по света и да набляга на положителните аспекти от нашата култура. От друга страна, искаме да дадем поле за изява на талантливи български аниматори и художници, защото за тези 2 години, в които аз съм се върнал в България, се сблъсках със страшно много и страшно добри художници и аниматори, но уви, те нямат кой знае колко поле за изява.

Интервюто на Таня Величкова с Димитър Петров можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна