Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Бунев: Няма да позволим съкращаване на влакове и персонал

Снимка: БГНЕС

Министър Московски не е обсъдил с нас намеренията си за съкращаване на влакове и персонал. Това, което четем в бюджета и което той казва, за съжаление отговаря на истината – това са последствията, ако бъде намалена субсидията с 40 млн. Това заяви в предаването "12+3" Петър Бунев от синдиката на железничарите.

Пуснахме до всички парламентарни групи това предупреждение. Това няма да го позволим не само ние, но и хората, които ползват услугата на БДЖ.


Подготвя се от 1-ви февруари да бъдат намалени влаковете. Държавата е длъжна да осигури не само на софиянци и на големите градове нормален транспорт, но и на хората, които са в периферията. Това не е държавническо мислене.


Днес Синдикатът на железничарите участва в големия национален протест, организиран от КНСБ. Бунев посочи какво още следва:

Синдикатът на железничарите имаме управителен съвет. Отсега мога да ви кажа какво ще бъде решението – това, ако се случи, ние започваме подготовка за национална стачка. Не виждам друго решение, какво може да бъде взето днес, в тази ситуация. Спирането на влаковете за никой не е добре, но ако се наложи, ще го направим. Може да не са само влаковете, може да спрем и други видове транспорт.

Намаляването с 220 влака и съкращаването на 2000 служители ще намали разходите със 7 млн., но ние ще загубим повече от 25 млн. приходи, които се реализират. Не знам накрая какво печелим и какво губим. Няма как да бъде оздравено БДЖ чрез свиване на дейности. Проблемът на БДЖ е ниските скорости, които позволява инфраструктурата. Ако имаме добра скорост, бъдете сигурни, че хората ще се върнат да пътуват с влаковете, коментира Бунев

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени