Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полина Карастоянова оглави Комисията по култура и медии

| обновено на 12.12.14 в 12:57
Снимка: БГНЕС

Полина Карастоянова от парламентарната група на Патриотичния фронт е новият председател на комисията по култура и медии в парламента. За нея гласуваха 91 депутати, 19 бяха против, 12 се въздържаха.

Карастоянова заeма мястото на Слави Бинев, който подаде оставка след протести на дейци на културата и интелектуалци.

Полина Карастоянова, заяви че се надява до 2018-а година бюджетът за култура да достигне 1% от БВП на страната и обеща вратите на комисията да бъдат широко отворени за българските творци, интелектуалци и журналисти.

Още в следващите дни тя възнамерява да проведе редица срещи, включително и с генералния директор на БНР Радослав Янкулов:

С директорите на БНР и БНТ ще се срещна и ще разговарям с председателя на СЕМ Гого Лозанов, с директора на БТА Максим Минчев, с Христо Мутафчиев, с всички председатели на творческите съюзи, с директори на електронни медии и главни редактори на печатни медии. Ще потърся тези срещи, за да може да съм наясно от тях с проблемите, които те биха искали да поставят. Надявам се, че всички ние в комисията ще търсим устойчиви решения, които в дългосрочен план да гарантират истинска подкрепа за работата, както в културната сфера, така и в медиите.

След като Карастоянова прочете изявлението си, Валери Симеонов заяви, че то било толкова обстойно, че нямало място за журналистически въпроси. Все пак в кулоарите новият шеф на медийната комисия обясни, че ще търси силни аргументи за увеличаване на средствата на националните медии и на културата още в бюджета за тази година:

Ако имаме силни аргументи, с които между първо и второ четене да защитим едно нарастване на бюджетите, ще го направим.

Карастоянова смята също, че Стефан Данаилов е естествен почетен председател на комисията по културата и медиите и неговото участие в нея е изключително ценно. В работата си новоизбраният председател ще разчита и на съветите на редица авторитети като Антон Дончев, Стефан Воденичаров, Николай Овчаров, Божидар Димитров и Ставри Калинов. Полина Карастоянова има и амбицията да търси подкрепа за кандидатурата на Пловдив за културна столица на Европа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна