Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От организацията на домоуправителите в София са песимисти, че парите за саниране по ОПРР ще бъдат усвоени

Снимка: БГНЕС

Със 180 милиона евро от Оперативна програма "Региони в растеж" /ОПРР/ ще бъдат финансирани мерките за енергийна ефективност в жилищния сектор у нас. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Очаква се със средствата да бъдат финансирани изцяло дейностите по обновяване във всички многофамилни жилищни сгради, освен панелните и ЕПК.

За панелните сгради се предвижда финансиране със средства от държавния бюджет.

В предаването "Преди всички" председателят на Инициативният комитет на домоуправителите Оник Пилибосян изрази песимизъм по отношение на предвидените мерки за саниране на жилищата у нас:

Програмата, която беше през 2007-а и през 2013-а година и по която бяха отпуснати от ЕС 33 милиона евро, които трябваше да ги усвоим до края на следващата година за саниране на жилищата, като започнахме в началото с 50% участие на собствениците, след това мина на 25%, до този момент са направени само 2 жилища. Едното е на 6 етажа, другото е на 4 етажа.

По думите му досегашният опит от участие по проекта "Обновяване на българските домове" по програма "Регионално развитие" показва, че слабите места са мудната администрация и обжалването на обществените поръчки, което забавя сроковете за изпълнение.

От Инициативния комитет на домоуправителите в София настояват за участие в изготвянето на правилата и критериите, по които ще се санират старите блокове със средства от държавата и еврофондовете.  

Оник Пилибосян обясни, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще подготвя правилата до края на януари.

Цялото интервю с Оник Пилибосян можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени