Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждат къмпинг с бензиностанция около "Магурата"

Изглед към Магурата от езерото Рабиша
Снимка: Радио ВИДИН

Днес ви разказваме за белоградчишкото село Рабиша и проблемите му, които са като на всички малки села в региона. Младите хора са в чужбина или са се преместили в други градове в търсене на препитание и по-добър живот, и така на старите няма кой да помага. Имали са идея да направят дом за възрастни хора, надеждата това да се случи през следващата 2015 година остава. Решен е проблемът с транспорта до общинския център.

"Радостното през тази година е, че започнахме строеж по инициатива на един млад човек. Строи се около пещерата "Магура"- ще бъде къмпинг с бензиностанция, радваме се, че ще бъдат разкрити работни места. Имахме желание да направим и дом за стари хора, на които няма кой да им помага, но не успяхме. Имаме база- в бившия Дом за деца, който е в перфектно състояние и с малки реконструкции би могъл да се направи за целта
"- каза кметският наместник на Рабиша Мария Николова пред сътрудника ни Иванка Петрова.   

По думите й и кражбите в селото намалели напоследък, благодарение на четиримата охранители, наети по програма. Отпуснали са им и 50 000 лв. за ремонт на черквата, която е в окаяно състояние. В селото са спокойни, и че училището е подсигурено с топлото за зимния сезон.

СнимкаКметският наместник Мария Николова се надява да се намерят смели инвеститори, които да погледнат в перспектива за възможностите за туризъм, които имат заради близостта си с пещерата "Магура". Една от залите на пещерата някога се ползвала за санаториум за лечение на болни от бронхиална астма. Той разполагал с 35 места и сега се надяват това отново да заработи.

"Имаме огромно желание да направим атракции около езерото "Рабиша", но до този момент не се е появил инвеститор. Искаме да възстановим и санаториума за хора с дихателни проблеми, който работеше в "Магурата" през 1974 година. Хората ще имат много голяма полза от това"- уверена е кметицата на селото.

Скоро районът около пещерата "Магура" ще бъде облагороден с къмпинг и бензиностанция. Тук се поставя и въпросът с лошата инфраструктура и достъпа на туристи към Рабиша. Това казват жители на селото.

"Имаме нужда от подобряване на инфраструктурата, пътищата до Рабиша са под всякаква критика, особено връзката ни със съседното село Раяновци. Не знам как пътуват чужденците, сигурно много добра реклама ще ни направят навън...."
- казват местните хора.

Още за живота в село Рабиша може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна