Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От истинско по-истинско...

БНР Новини
Жоро Иванов и доц. д-р Даниела Попова в студиото на предаването
Снимка: Емил Николов

Скъпо ли е удоволствието човек да бъде вегетарианец или веган? И кое наричаме истинско здравословно хранене. Без хляб? С много плодове и зеленчуци? Помага ли преминаването от една диета в друга? Подложен на непрекъснат стрес, съвременният човек се вкопчва в постите с мотивацията, че така са правели и нашите предци, а те са живели според природните закони. Днес на пазара няма място за емоции. Производителите на полуготови и готови продукти търсят рентабилност и печалба. Какво съдържат вкусните наглед напитки, основни блюда? Ами  сосовете, топингите, дресингите, с които обилно поливаме сандвичи, спагети, десерти, салати... 13 декември е обявен за Европейски ден на здравословното хранене. У нас тематична кампания, която да разяснява на децата правилата за разумно и здравословно хранене, бе проведена в началото на лятото, преди голямата ваканция.
13 декември се пада в навечерието на коледно-новогодишните празници, време на откровеното голямо преяждане... Денят трябва да напомня на малки и пораснали потребители колко необходимо нещо са знанията какво похапваме. От 13 декември 2014 г. влиза в сила Нова наредба за етикетиране на храните. Важна част от гражданската ни култура е умението да четем и менюто в заведенията. Според европейските нормативни документи, там трябва да са посочени съставките, които общо наричаме алергени... Каква разлика в това понятие правят специалистите?
Чуйте разговора в предаването „А сега накъде” с гостите, които са корифеи в своите области. Доц. д-р Даниела Попова е началник на Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика в болница „Царица Йоана – ИСУЛ”. Жоро Иванов е президент на  Евро-ток България, професионалната организация на елитните кулинари. Освен шеф-готвач в петзвезден централен хотел в София, през 2008-ма година Жоро Иванов е избран за Почетен готвач на Президента на републиката. В биографията си има натрупания опит в заведения на Европа, отличени със звездите на Мишлен. Приготвял е ястия и познава вкусовите предпочитания на  изтъкнати личности от сферата на политиката, икономиката, изкуството, спорта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна