Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пуснаха луксозен исторически календар за 130 г. от Съединението

| обновено на 16.12.14 в 15:42

Традиционният календар, който в края на всяка година печатат и подаряват по протокол от Община Пловдив и Историческия музей, тази година е луксозен и същевременно достъпен за всички пловдивчани, защото ще се продава, при това на производствената му цена. Причината за новото хубаво и достъпно издание: през 2015 година честваме юбилейните 130 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България, едно от най-безспорните събития в българската история.

Историческият стенен календар за 2015-а е своеобразен разказ в изображения и текстове за 1885-а, обяснява Стефан Шивачев. За всеки месец от годината са показани събитията и героите на Епопеята на Съединението и неговата военна защита по време на Сръбско-Българската война. Сред снимките с наистина висококачествен печат има такива, които съвсем рядко виждаме, а някои не са публикувани досега. На корицата например е по-малко известният цветен вариант на литографията на Николай Павлович – "Съединена България".

Луксозното издание е прекрасен новогодишен подарък за всички пловдивчани и любители на историята. Календарът може да бъде закупен от сградата на Музея на пл. „Съединение” № 1 и „Българско Възраждане” и от ул. „Цанко Лавренов” № 1 в Стария град, където е другата постоянна експозиция на Историческия музей.

С какво е интересен и полезен тежкият качествен календар, Любомир Стойчев разговаря с директора на Регионалния исторически музей – Пловдив Стефан Шивачев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна