Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия започва да продава чуждестранни валути, за да подкрепи рублата

Русия започва да продава чуждестранни валути, за да подкрепи рублата, която се срива два поредни дни. Тези продажби се прибавят към всекидневните намеси на Централната банка, която от началото на месеца продаде около 10 милиарда долара в опит да подкрепи рублата, но със слаб успех.

Агенция "Новости" съобщи, че тази сутрин в руския Далечен изток, в поделение на Сбербанк във Владивосток, доларовата наличност е изчерпана. В банка "Усури" няма нито долари, нито евро, а в банка "Приморие" са останали само 2 хиляди долара.

Русия едва ли ще предизвика глобална криза, подобна на тази от 2008-а година, прогнозира председателят на Руско-американската търговска палата в Съединените щати Сергей Милиан. В интервю за Агенция "Новости" той уточни, че тази прогноза е актуална за днешния ден, а утрешният сам ще покаже какво следва.

Може да се предположи, че кредитите ще поскъпнат с около 20%, което ще оскъпи бизнеса в страната, смята Милиан.

По думите му, най-негативният ефект от срива на националната валута е неизвестността. Той е на мнение, че ръководството на Централната банка е трябвало да бъде сменено, но подходящият момент за това е бил пропуснат.

Възможно е правителството да не е очаквало, че санкциите ще нанесат съществен ущърб на икономиката. Руската икономика е една от най-големите в света и сериозните промени в нея ще засегнат някои от най-големите компании, включително в Съединените щати, казва още Милиан.

Очаква се фракцията на комунистите в руската Държавна дума да поиска от президента да уволни ръководството на Руската централна банка, след като радикалната мярка – повишението на основната лихва с 6,5 на сто, не спря падането на рублата.

По време на дебатите депутатът от Комунистическата партия Николай Арефьов заяви:

Вижте какво става в банките – изкупуват се последните остатъци на чужда валута, налице е трескаво търсене. Действията на Централната банка не могат да се определят по друг начин, освен като вредителство.

За кратко във вчерашната търговия доларът се разменяше за 80 рубли, а еврото надхвърли психологическата граница от 100 рубли.

Информация на РИА Новости.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени