Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Кабаиванска представя звездите на операта

| обновено на 18.12.14 в 15:21 БНР Новини
Снимка: Булфото

Програма „Христо Ботев“ на 18 декември от 19 часа директно излъчва от НДК юбилейния благотворителен концерт в чест на 80-ия рожден ден на голямата наша оперна певица.
В концерта участват Ана Петричевич (Сърбия), Анаис Мехиас (Пуерто Рико), Виктория Йео (Южна Корея), Вирджиния Тола (Аржентина), Мария Радоева, Антон Марков и Костадин Мечков от България, София Соловий (Украйна) и от Италия – Вероника Симеони, Елиза Барберо, Чинция Киарини, Андреа Каре и Матео Дезоле. Ще дирижира Найден Тодоров, в концерта участват хорът и оркестърът на Софийската опера.

Да помагам на младите изпълнители, надарени артистично – такова е моето задължение и целта на фонда
– казва Райна Кабаиванска. Вече години наред през есента тя организира майсторски класове, които винаги завършват с Гала концерт, на който се представят участници в курса, и на който официално Райна Кабаиванска обявява кои от тях получават стипендии. От 2010 година започна и проектът „Райна Кабаиванска представя своите студенти на международната оперна сцена“. Първата продукция беше „Бохеми“ на Пучини – спектакълът беше игран първо на сцената на Софийската опера, а след това в Театро комунале „Лучано Павароти“ в Модена. През 2012 година беше осъществена и постановка на „Вертер“ на Масне – съвместна продукция на Софийската опера и театър „Ла Моне“, Брюксел.
На 25 октомври в театър Реджо в Парма се състоя първият концерт посветен на юбилея на певицата. Найден Тодоров дирижираше филхармонията „Артуро Тосканини“, а младите певци представиха фрагменти от опери на Верди. На финала самата Кабаиванска изпълни „Аве Мария“ – молитвата на Дездемона от операта „Отело“.
Предлагаме Ви фрагмент от пресконференцията, която певицата даде за медиите.









Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна