Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петко Дойков: Необходимо е ЕС да възприеме нова позиция спрямо "Ислямска държава"

Снимка: БГНЕС

Необходимо е Европейският съюз (ЕС) да възприеме нова позиция спрямо "Ислямска държава". Програмите на ЕС, насочени към стабилизирането на обществото, изграждането на модерно общество, възвръщането на Ирак към международната общност, това са акценти, които ЕС няма да изостави, каза посланикът на България в Индия Петко Дойков в интервю за предаването "Събота 150".

Петко Дойков е и автор на книгата "Поредното начало. Българо-арабските отношения 2004-2008 година". Книгата не е посветена единствено на Либийския казус.

Тя прави преглед на нашите отношения с всички арабски страни. Това, което съм се опитал да пресъздам в тази книга, са постиженията на българската дипломация. Аз мисля, че при случая с медиците в Либия ние правехме това, което е по нашите сили, мисля, че го правехме  добре. Мисля, че това беше един от случаите, в които българската дипломатическа служба беше поставена на същото ниво, на което бяха редица страни - членки на ЕС. Ние работехме заедно с тях, каза той. 

Дойков коментира и сделката с лидера на Либия Муамар Кадафи и последвалата Арабска пролет, също описани в книгата му:

Не сме очаквали, че ще се стигне до Арабската пролет. Дори и най-развинтените ми фантазии не са стигали до това, което е днес. Арабската пролет беше изненада и не само за българската дипломация, но и за дипломацията в световен мащаб. Не съм очаквал подобни развития в Либия. При казуса с медиците нещата бяха по съвсем различен начин. Очевидно Арабската пролет предизвика процеси, за които малко бяха подготвени различните дипломатически служби.

Според него е добре, че е възстановено дипломатическото ни присъствие в Ирак:

Бяха положени много усилия. Най-голямото ни постижение тогава беше да акредитираме посланик, който беше базиран в София. Това е г-н Валери Рачев. Той беше много активен посланик по отношение на задачите, които бяха на неговата маса.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна