Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Лозанов: Речта на омразата е подстрекателска

Снимка: БГНЕС

Законодателството и юрсипруденцията по въпроса за словото на омразата проследява пряка връзка между произнасянето на слово на омраза и произвеждането на престъпления по етнически мотив. Европа като цяло е загрижена за това, че все повече нараства словото на омразата и все повече нарастват престъпления от омраза на расова, етническа, сексуална и друга основа.

Това каза в предаването „12+3“ по „Хоризонт“ правозащитникът Юлиана Методиева, която е и главен редактор на сайта marginalia.bg.

Любопитното в нашия случай е, че този път подстрекателствата дойдоха от най-високо място, от министъра на здравеопазването Петър Москов и от един депутат – председателя на Патриотичен фронт Валери Симеонов, които действително минаха отвъд толерантността. Мога да кажа, че това е една хуманитарна криза.

Колкото до ултрасите, мога да кажа, че те вчера са имали намерение да нападнат и тормозят самия протест, който беше пред градинката "Кристал" – става дума за около стотина човека с много хубави плакати, с категорично несъгласие по отношение на дискриминационната реч, расизма, обругаването на цял етнос, криминализирането му.

Председателят на СЕМ доц. д-р Героги Лозанов коментира, че речта на омразата е подстрекателска и цели да подтикне хората към дадено действие. Самата ѝ природа много прилича ва физически акт в своята агресивност. Според Лозанов етнизирането на проблема с насилието над лекари пречи на разрешаването му.

Министър Москов виждам, че иска да постави проблема. Моето усещане е, че той няма воля за реч на омразата, а така му се построи в съзнанието, което е резултат на много стигми. Ето, оказва се, че и на най-високо място да стигнеш, те си стоят и водят твоята реч на някъде. Тук става дума за тази подмяна.

Има политически фигури и политически партии, които потребяват речта на омразата с цел да лансират собствените си политически битки. Това вече е проблем от друг характер. Защото ако едното е в крайна сметка една случайност, това е целенасочена политика така.

Национализми има в цяла Европа, но нетърпимостта срещу тях е по-голяма. Заради бежанската вълна тази година се е вдигнала и вълна на реч на омразата, отчете Лозанов. Това беше огромен проблем на регулацията, отчете той. Глобите въздействат съвсем повърхностно в такива ситуации, понеже проблемът е много по-дълбок, отчете председателят на СЕМ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна