Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата "Св. Никола" в Къркларели вероятно отново ще отвори врати

Снимка: архив


Катадралният храм "Св Никола" в град Къркларели /Лозенград/, който днес се намира на територията на Турция, вероятно ще отвори врати отново .В предаването "12+4" на програма "Хорзизонт" историкът проф. Божидар Димитров обясни: 

Много неочаквано получих една заповед от Министерството на културата, от зам.-министър Бони Петрунова, която ми препрати съдържанието на едно писмо, получено във Външно министерство от кметството в Лозенград. Те са реставрирали вече, възстановили са църквата "Св. Никола“, която е била една от трите български църкви до средата на 30-те години в града. 

Църквата "Св. Никола" е напълно възстановена, възстановили са я хората и ни казват: "В града няма нито един християнин“ Има много българи, но българи-мюсюлмани, стотици са, включително в квартала около църквата. Но идват много хора от Бургас, някои са се оженили, така че християнска общност може да се формира. От България може да дойде свещеник, от Сливенска епархия, към която е Бургас. Имайте предвид че и местните хора – Бургас, Малко Търново, Созопол, Несебър, им е едва ли не в подворието.

Кметството в Лозенград поиска сътрудничество, заедно да участваме в проекти, европейски.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени