Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларят Веско Ешкенази: Радвам се да покажа на Холандия, че България има и добри страни

Веско Ешкенази Музикант на годината 2010
Снимка: Bulphoto

Вече 15 години Веско Пантелеев-Ешкенази заема един от най-престижните постове в оркестровата йерархия в световен мащаб - той е концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам, обявен в международна анкета на британското списание "Грамофон" от 2008 година за най-добрия оркестър в света. Заетостта на Веско като лидер на оркестър, като солист и камерен изпълнител, не му пречи винаги когато има възможност да е в България, да свири пред родната публика и да подготвя нови проекти.

На 30-и декември именитият наш цигулар, носител на приза "Музикант на годината" 2010 в националната анкета на предаването за класическа музика "Алегро виваче", ще солира в Новогодишния концерт на Софийската филхармония в зала "България" под диригентството на брат му - Мартин Пантелеев.

При предишното си идване у дома Веско Ешкенази доведе със себе си и екип на Холандската национална телевизия, която подготвя специален филм за него в поредица, посветена на Кралския Концертгебау оркестър.

Следващият голям проект на цигуларя е гостуването на камерен състав на този прочут оркестър в София на 8-ми май 2015 година.

Чуйте още много интересни подробности в интервюто с Веско Пантелеев-Ешкенази в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени