Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Желев: До края на януари Националният център за книгата ще създаде стратегия за подпомагането на българската литература

Снимка: БГНЕС


Цел номер 1 на Националния център за книгата е до края на месец януари да създадем сътратегия или програма за подпомагането на българската литература, каза ръководителят на центъра Светлозар Желев в интервю за предаването „12+3“.

Целите, които си поставя Националният център за книгата, са много големи и на първо място започваме заедно с Консултативния съвет. Нашата цел е първо да създадем една цялостна концепция или програма за развитието на българската литература. Това е нещо много важно да се случи, защото през последните години държавата беше абдикирала от отговорностите си към литературата и културата и затова тези неща, които трябва да бъдат направени от страна на институциите, какво трябва  да се случи, за да може българската литература да вземе полагащото й се място на световната литературна сцена, трябва да бъдат изговорени и от тук нататък, създавайки тази програма или стратегия, всички заедно да се опитаме да направим максималното за българската литература, обясни още той.

Желев посочи като втора основна задача на центъра и изграждането на физическия дом на българската книга в НДК: Това ще се случи до края на март. Ще има пространство за дискусии и срещи, конференции, фестивали и въобще истински дом на българската книга. В момента се работи по това. Правят се архитектурни планове. Така че това са двете най-първи цели. От там нататък основното нещо, с което се занимава Националният център  за книгата, е да подпомага популяризирането на българската литература в страната и чужбина чрез подпомагане на превода на българска литература, чрез пътувания на писатели, чрез срещи, чрез създаване на мрежа от издателства, литературни агенции, критици и хора на литературата по целия свят, които да направят българската литература по-популярна.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна