Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС: Присъдите срещу Навални и брат му са политически мотивирани

Алексей Навални
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решението на руски съд да осъди опозиционера Алексей Навални и брат му Олег за измама, изглежда политически мотивирано, се казва в изявление на ЕС, цитирано от Франс прес. "Обвиненията към тях не бяха подкрепени с доказателства, а освен няколко предварително подбрани представители на медиите, не беше разрешено нито на обществеността, нито на международните наблюдатели да присъстват на четенето на присъдата", се казва в изявление на ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини.

Държавният департамент на Съединените щати нарече присъдите "тревожно развитие, целящо да накаже и възпре политическия активизъм" в Русия.

Алексей Навални получи присъда три години и половина затвор условно, а по-малкият му брат Олег бе осъден на същия срок, но ефективно. Навални, който призова за демонстрация в центъра на Москва беше арестуван на път за мястото на проявата, след като наруши режима си на домашен арест. Задържани бяха и повече от 130 души от участниците в забранения от властите протест на Манежния площад в Москва.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна