Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апелативният съд в Бургас потвърди присъдите по делото за катастрофата на автомагистрала „Тракия“

Апелативният съд в Бургас потвърди присъдите по делото за катастрофата на автомагистрала „Тракия“. При тежкия инцидент през 2011 година загинаха 9 души, а други 11 бяха ранени.

Присъдите - десет години лишаване от свобода за собственика на фирмата превозвач "Ентуртранс" Ениз Ченгел и за началника на транспортния отдел Николай Точев, както и пет години затвор за шофьора Светослав Димитров, остават. Апелативните магистрати са категорични, че собственикът и управителят са били наясно с лошото техническо състояние на автобусите. Проявили са престъпна небрежност, като не са осигурили необходимия контрол за редовното провеждане на технически прегледи.

Въззивната инстанция открива нарушения в квалификацията на престъплението за причиняване на смърт по непредпазливост и го коригира, но не променя размера на наказанието. Съдът потвърждава, че причината за произшествието е техническата неизправност на автобуса. В решението се посочва, че шофьорът е имал възможност да запази управлението, да намали скоростта и да спре, но не е действал адекватно. Наказанието му е по-малко, тъй като е помагал на пострадалите пътници.

Автобусът-ковчег катастрофира на 15 юни 2011 година на магистрала "Тракия" край Пловдив. Живота си загубиха девет души, а 11 бяха ранени. Решението на Бургаския  апелативен съд подлежи на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок от уведомяването на страните.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна