Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Чижов: За ЕС може да е по-изгодно да се сближи с Евразийския съюз

За Европейския съюз може да е по-изгодно да се сближи с Евразийския съюз, вместо да подписва със Съединените щати Трансатлантическия договор за търговия и инвестиции, пише  "Дойче Вирт-шафтс Нахрихтен", като цитира интервю за "И Ю Обзървър" на руския представител в Европейския съюз Владимир Чижов.

Германското издание отбелязва, че износът на изток е от голямо значение за Европа. Следователно Европейският съюз страда от санкциите срещу Русия и ответните мерки на Москва много повече, отколкото Съединените щати. За Европейския съюз Руската федерация е не просто привлекателен пазар, а износът за Русия е катализатор за икономическия растеж в Европа, пише изданието. Освен това, евентуално споразумение за свободна търговия с Евразийския съюз може да стимулира заетостта в Западна Европа като резултат от засилването на местните концерни.

"Дойче Вирт-шафтс Нахрихтен" се позовава на независимо изследване, според което подписването на Трансатлантическия договор ще доведе до загубата на 600 хиляди работни места в Европа и до пренос на ниските американски социални стандарти на стария конгинент.

Евразийският съюз беше учреден на 1-ви януари на основата на митническия съюз между Русия, Казахстан и Беларус.

Информация на РИА Новост.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна