Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба с портрети на Татяна Лолова ще бъде показана в галерия "Средец"

Утре в галерия "Средец" на Министерството на културата се открива изложбата на художник-фотографа Лазар Гушев "19 секунди с Татяна Лолова". Снимките ще могат да бъдат видени там само няколко дни, а пред "Хоризонт" фотографът разказа как се е стигнало до тях:

Започна много странно всичко. Един приятел художник дойде в студиото на кафе. Каза ми, че прави витраж за хола на Татяна Лолова и този витраж трябваше някъде да бъде сглобен, огледа се и каза: "Твоето студио ще бъде подходящо като пространство, дай да го направим заедно“. И аз го поканих естествено. Използвах възможността да отида с него, да бъда негов помощник при монтирането. Посрещна ни госпожа Лолова с нейния съпруг в хола, той ме запозна и каза: "Между другото, това е мой приятел, художник-фотограф, който тайничнко дойде тук, за да се запознае с вас“. Аз казах:"Мога ли да направя един малък портрет с вас за спомен“ и тя прие поканата. Впоследствие тя дойде до моето студио, където аз успях да направя няколко портрета и оттам започна всъщност нашата връзка, защото впоследствие разбрах, че тя прави 80 години, годишнина, прави се документален филм за нея и режисьорът на филма - Георги Тошев, пожела да дойде в студиото да направи една сцена от филма в моето студио. Като видя снимките, които аз бях направил, той възкликна и каза, че има достатъчно снимки да направим паралелно с филма една изложба пред киносалона.


Това е една фотосесия, която всъщност беше за тоя един портрет, който аз помолих тя да дойде до студиото да й направя. Дойде с няколко шапки, няколко шала. Цялото нещо трая само 20 минути, за което време аз успях да заснема около 100-ина кадъра. Беше удивително, защото след всяко щракване на апарата тя беше в различно състояние, с различна емоция, в различна роля и аз такова нещо не си бях представял, че може да стане.


Цялото интервю са Лазар Гушев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна