Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи реставрацията на старата римска баня в Ловеч

Снимка: БГНЕС

Община Ловеч завърши реставрацията на старата римска баня в града. Тя е извършена по проект за създаване на туристически атракции на стойност 4 милиона лева.

Римската баня в стария ловешки квартал Вароша ще бъде превърната в своеобразен музей на водата, съобщи кметът Минчо Казанджиев.

Там могат да се видят водните хипокаусти, които сме направили така, че през стъкла да може да се вижда къде е минавала навремето парата. Нещо много уникално. Възстановено е парното. Това е стар парен локомотив. направени са ефекти, които ще бъдат прожектирани на принципа на 3D – мапинга, обясни Казанджиев.

Кметът на Ловеч допълни, че по проекта вече е доставено и атракционно влакче, което ще бъде пуснато през пролетта.

Маршрутът на това атракционно влакче е от римската баня до крепостта Хисаря, допълни градоначалникът.

Средновековната крепост също е реконструирана и ще предлага различни атпакции на туристите и жителите на града. Тя ще е и подходящо място за сватбени ритуали.

Хората ще могат с предоставената техника да седнат и да наблюдават сватбата на стената на крепостта. Опитваме се да направим разнообразен живота на нашите съграждани и да покажем това, което имаме като културни, исторически и природни забележителности, коментира Казанджиев и допълни, че броят на туристите в Ловеч се увеличава с всяка изминала година.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна