Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-слаб е контролът на асансьорите в София и Югозападна България

Снимка: БГНЕС
Повече от 400 сигнала за неизправни асансьори са подадени само през последните 4 месеца на миналата година. По думите на експерти това е прецедент в работата на контролния орган.

За 2014-а година Агенцията за метрологичен и технически надзор е проверила над три хиляди асансьора в цялата страна. Проверките показват, че в София и Югозападна България контролът на съоръженията е най-слаб.

Над 25 процента са тези, които са спрени от нашите служители при проверки. Знаете, че не проверяваме абсолютно всички асансдьори, а само там, където има някакъв сигнал подаден, обясни Валентин Чиликов -  главен секретар на държавната Агенция за метрологичен и технически надзор, която започва национална кампания за подобряване сигурността на асансьорите съвместно с неправителствени организации.

Началото беше поставено в блок 64 на столичния квартал "Христо Смирненски", където безвъзмездно ще бъде подменен асансьор на 36 години. Петьо Ленгеров от фирмата за сервизно обслужване:

Ще бъде с ново окачване, с нова кабина, нова машина, ново табло, енергийноефективен, живущите ще печелят 30 процента от стойността на сметката за ток.

Колко точно ще струва подмяната на един асансьор не е ясно.

Въпрос на пазарно проучване, има различни възможности, както и по-евтини, така и по-скъпи, но животът и здравето на хората нямат цена.


На въпрос колко пъти годишно трябва да се прави проверка на асансьорите, на техническото им състояние, Валентин Чиликов от Агенцията за метрологичен и технически надзор отговори:

На всеки десет дни поддържащата фирма трябва да прави проверка. Всяка година трябва да направи по-сериозен преглед. Винаги при повикване трябва да се отзовават до 30 минути, и разбира се веднъж на две години да направи основен технически преглед.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!