Eмисия новини
от 05.00 часа

Славчо Велков: Случаят във Франция бих отнесъл по-скоро към "тероризма на вълците единаци"

Снимка: БГНЕС

Бих отнесъл подобни случаи като този във Франция към "тероризма на вълците единаци", заяви в предаването „12+3“ експертът по сигурност Славчо Велков.

Много рано е да се правят изводи за спящи клетки, за ислямизъм, за радикални мюсюлмани и т.н. При липсата на достатъчно достоверна информация изводите могат да тръгнат в грешна посока и оттам да създадат и паника в хората. /…/ Това не е първият случай във Франция, в Европа има много случаи. По-скоро аз бих отнесъл подобни случаи към онзи нов модерен вид тероризъм, който наричаме тероризъм на вълците единаци, при който извършителите се самомотивират под влиянието на събития, които се случват много далече от тях и приемат такива идеологии – ултраконсервативни, за своя и извършват подобни актове. Трудно е и да им бъде противодействано, тъй като не принадлежат на отделни структури.

Според Велков това, което прави в момента Европа, не е правилният път и той не е правилен от десетки години.

България не е изолирана, подчерта Велков и добави:

Предвид на външната политика, която провеждаме в състава на ЕС и като членове на НАТО и участието ни в горещи точки в света и понякога погрешните ходове, които правим, разбира се, че не сме изолирани, не сме застраховани. Това го показа и случаят в Сарафово. /…/ Има куп сложни въпроси, които трябва да се решават от политиците, но не като политици, а на базата на достатъчно компетентни съвети, които им дават експертите и които имам чувството, че те не слушат много внимателно.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.