Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален траур във Франция за жертвите на нападението срещу "Шарли ебдо", цветя в знак на солидарност пред Френското посолство в София

Снимка: БГНЕС

Във Франция е обявен национален траур за жертвите на кървавото нападение срещу редакцията на сатиричното френско списание "Шарли ебдо", при което бяха убити 12 души.

Над 100 000 души излязоха по улиците на Франция в памет на жертвите на атентата. В Париж 35 000 души се събраха на площад "Република", недалеч от офисите на „Шарли ебдо". В знак на съпричастност много от тях носеха черна лента с надпис "Аз съм Шарли" .

Предалият се на полицията 18-годишен Хамид Мурад, заподозрян в съпричастност към нападението, може да има алиби, съобщи френската телевизия "и-Теле". Според медията Мурад се е предал, за да заяви, че е невинен. Негови приятели твърдят, че в момента на атентата той се е намирал в училището си. Полицията проверява информацията и издирват останалите двама заподозрени -братята Саид и Шериф Куаши, родени в Париж в семейство от алжирски произход. Полицията публикува снимките на двамата, търсейки съдействие от очевидци, но предупреди, че издирваните са въоръжени и опасни.

Равнището на терористична заплаха във Франция е повишено до максимална степен, като над 800 допълнителни войници са разположени да охраняват офисите на медии, религиозни обекти, транспорта и други уязвими места.

Десетки граждани отидоха снощи пред сградата на Френското посолство на улица "Оборище" в София, за да оставят цвете пред оградата на сградата, съобщи БГНЕС.

Малко след 19:30 часа около двайсетина души се събраха пред посолството с цветя в знак на солидарност след варварският терористичен акт в Париж срещу "Шарли ебдо".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна