Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 10 януари 1997 година България преживя едно от най-паметните събития в новата си история - обсадата на Народното събрание

Снимка: РАДИО ВИДИН

На 10 януари 1997 година България преживя едно от най-паметните събития в новата си история - обсадата на Народното събрание от протестиращи българи и последвалия побой от страна на полицията над невинни граждани. Събитията на 10 януари белязаха началото на края на управлението на Българската социалистическа партия, съставила еднопартийно правителство след победата си на изборите в края 1995 година и довела страната до безпрецедентна икономическа и политическа криза. Думите на тогавашния лидер на СДС Иван Костов:
 
Опозицията напуска парламента. След такъв сблъсък, след такова пълно неразбиране и невъзможност да се постигне каквото и да било, след такъв конфликт ние не можем да останем в този парламент. Отиваме към подготовка на национална политическа стачка и към гражданско неподчинение.

Българите посрещнаха 1997 година с правителство в оставка и хиперинфлация и празни магазини,а  в края на януари 1 долар струваше 3000 лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна