Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа и бежанците

Снимка: БГНЕС

Изминалата година не беше по-лека от 2013г.Статистиката показва, че притокът на хора към ЕС от държави като Сирия, Ирак, Афганистан, Еритрея, Сомалия и Нигерия се увеличава с всеки месец и тенденцията е броят на хората, търсещи убежище, да нараства.

Статистиката на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището е красноречива - ако през юли т.г. 9525 сирийци са потърсили закрила на територията на ЕС, то броят им през август вече е 12 100, а само за месец септември 2014 г. нови 17 073 сирийци са побягнали от кръвопролитията в родината им и са стъпили на европейска земя. През миналия мандат в  ЕП спешно бе приет законодателен пакет, който трябва да установи общи правила за държавите членки за миграцията и убежищата.

Необходимостта от специални политики в тази област накара новия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер да обособи миграцията в отделен ресор, поставяйки я като неделима част от сигурността на ЕС. А постът бе поверен на Димитрис Аврамопулос, представител на Гърция - страна, която търпи огромен бежански натиск по границите си.

Как Европа, и разбира се, нашата страна  се справи с предизвикателството бежанска криза през изминалата година - коментираме с Борис Чеширков,говорител на ВКБООН - България.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна