Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралят на кънтрито изпревари Краля на рока

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кънтри звездата на САЩ Гарт Брукс (Garth Brooks), който се завърна отново на сцената през ноември миналата година, изпревари Краля на рока Елвис Пресли в класацията на солови певци, които са продали най-много албуми в САЩ, според данни, оповестени във вторник и цитирани от АФП.

Предишният албум на Гарт Брукс Scarecrow излезе през 2001 г. След това певецът се оттегли от сцената, за да се посвети на децата си. През 2005 година той се ожени за втори път. Негова съпруга стана кънтри певицата Триша Иърууд.

Гарт Брукс е на 52 години и е сред най-популярните певци в САЩ.

Продажбите на последния му албум Man Against Machine надхвърлиха 135 милиона екземпляра, надминавайки Елвис Пресли (134,5 милиона). Гарт Брукс, който пусна албума през 2014 г. след 10 години мълчание, все още е далеч от "Бийтълс", които са групата, продала най-много албуми в Съединените щати. Според Асоциацията на музикалната индустрия четиримата от Ливърпул са продали 178 милиона албума там.

Наследниците на Елвис Пресли, починал през 1977 г., обаче оспорват официалните данни, които отразяват само продадените албуми, но не и синглите. Едни от най-големите хитове на Елвис от 1950 година са записани на отделни грамофонни плочи на 45 оборота в минута.

Четвърти в класацията на изпълнители с най-много албуми са "Лед цепелин" (Led Zeppelin), следвани от "Игълс" (Eagles), Били Джоел и Майкъл Джексън.

Информацията е на БГНЕС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени