Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама предложи нов закон за справяне с киберпрестъпността

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Американският президент Барак Обама представи законодателно предложение за справяне с увеличаващата се киберпрестъпност. Това се случва ден след като хакери успяха да пробият профили в социални мрежи на Пентагона. Очаква се киберсигурността да е една от основните теми на президента по време на ежегодната му реч за състоянието на Съюза следващата седмица.

След пробивите в разплащателните системи на големи американски вериги магазини и хакерската атака срещу "Сони Пикчърс" администрацията на Барак Обама пое инициативата за предотвратяване на бъдещи подобни широкомащабни инциденти.

По време на реч във Вирджиния Обама заяви, че киберзаплахите са належаща и нарастваща опасност:

В крайна сметка искаме върху киберпрестъпниците да се стовари пълната тежест на американското правосъдие, защото те причиняват също толкова щети, ако не и повече тези дни, колкото онези, които извършват по-конвенционални престъпления.

Предложената законодателна мярка е от три части и поставя изискване за своевременно уведомяване при атака на засегнати страни. Предвиждат се и нови средства  за органите на реда, които да им помагат да се справят с киберпрестъпления.

По време на телеконференция висш представител от администрацията на Белия дом уточни, че споделянето на информация ще се извършва двупосочно между правителството и частния сектор, като изпращането на данни ще бъде съобразено с правила за ненарушаване на личната неприкосновеност. Според служителя, пожелал анонимност, целта е да се изготви "синоптична карта (прогноза) на киберпространството", за да се знае каква е общата картина на това, което се случва онлайн. 

По въпроса за хакерската атака срещу сайтове на американските военни, високопоставеният служител заяви, че все още се провежда разследване, като поясни, че този инцидент продължава да ни насочва към нуждата да увеличим повсеместно киберсигурността. Осланянето ни просто на потребителско име и парола, като основен способ за протекция в киберпространството, не е толкова ефективно. Алтернативата, според служителя, е двуфакторна идентификация и други средства, които да предпазят от нерегламентирано влизане в нашите профили.

Следващата седмица Белият дом организира среща на върха по киберсигурността, която ще се проведе в университета "Стандфорд". В нея ще се включат представители на индустрията, технологични компании, органите на реда, защитници правата на потребители, научни специалисти в областта и студенти.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна