Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литовският министър призовава НАТО да бъде единно срещу действията на руските военни в Прибалтика

| обновено на 17.01.15 в 11:14
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мартин ХъртЛитовският министър на отбраната Юозас Олекас призовава страните-членки на НАТО да бъдат единни срещу действията на руските военни в Прибалтика. Според Олекас, става дума за "нарастващи руски провокации".

В интервю за "Хоризонт" министърът твърди, че се увеличава демонстрацията на руска мощ над балтийските страни: Бих казал, че от година на година руската активност се повишава. Този декември обаче тя беше особено висока, когато организираха тренировки в Калининград и преместваха военни части от Санкт Петербург към южната част на Украйна.

Заместник-директорът на Международния център за отбрана и сигурност на Естония Мартин Хърт твърди, че руските самолети не спазват условията за безопасност, прелитайки над балтийския регион:

Очевидно Русия харчи все повече пари за отбрана през последните години и има повече средства за самолети, които използва за полети над Балтийския регион. Освен това се държи доста по-агресивно, отколкото по-рано. Без никаква причина те осъществиха полети в края на миналата година със самолети, на които може и да има ядрени оръжия и често когато правят полети в международното пространство, не включват транспондерите, не определят предварително времето за полетите, така че гражданската авиация дори не знае кога летят руски военни самолети.

По-рано тази седмица Литва публикува наръчник, съветващ гражданите как да оцелеят при война на нейна територия на фона на засилената в страната тревога, че руската намеса в Украйна предвещава засилване на агресивността на Москва към балтийскита й съседи. Министерството на отбраната на Литва ще изпрати наръчника на обществените библиотеки следващата седмица.

По данни от 2013 година, годишният военен бюджет на Русия надвишава 68 милиарда долара. Страната е трета в света след Китай със 112 милиарда и Съединените американски щати с 600 милиарда долара за отбрана.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна